2020. jún 01.

A könyvek világa.

írta: DorkNet
A könyvek világa.

(Figyelem, linkek egyes kiemelt szövegre kattintva. Ne szard össze magad ha Tim Curry szemez veled egy véletlen kattintás után. És köszi mimozka az inspirációt. :) )

Nem tudom, ki hogyan van a dologgal, de számomra a Horror valamiért a szívem csücske. Ennek fényében én ezzel a műfajjal kezdenék. A legtöbb valamilyen értelemben számomra szignifikáns könyv egyetlen író tollából származik aki természetesen nem más mint… Király István.:)

Igen az a Király István. A nevéhez rengeteg, könyv fűződik, amelyek leginkább a gyermeki ÉN félelmeit meglovagoló legbensőbb szorongásainkat hozzák előtérbe és dörgölik bele jól az arcunkba. Attól függően ki mennyire ismeri a munkásságát, valószínűleg ismert tény lehet, hogy majdnem minden könyve kapcsolódik valamilyen szinten egymáshoz. Mondhatni teremtett magának ’és őszinte meggyőződésem’ hogy nekünk olvasóknak csak másodlagosan, egy komplex univerzumot, ami leginkább az Észak-Amerika New England régiójának Maine államában „manifesztálódik”.  Itt található például a fiktív Castle Rock városa ahol többek közt a Cujo, A Végítélet, az Éjszakai műszak, az egyik személyes kedvencem a Napkutya, és a teljesség igényére fittyet hányva a Hasznos holmik cselekményei is játszódnak. A fent említettek közül egy kivétellel mindegyik film adaptációra is szert tett ami egyetlen írótól meglehetőst impresszív teljesítmény, főleg ha szárazon csak számszerűsítjük ezeket. Hogy miért mondom azt, hogy a Napkutya a kedvencem? Ez relatív egyszerű. Mert nem egy regényről van szó, hanem több kis novelláról ami mégis valahogyan egy azaz kettő egésszé áll össze, hiszen a Napkutya (3 és 4 perccel éjfél után) a Titkos ablak titkos kert (1 és 2 perccel éjfél után) című kisregény gyűjteményének méltó folytatása. De természetesen igazán kedvenc regényt tőle nem tudnék választani, hiszen azzal úgy érezném háttérbe szorítok egy másikat.

De nézzünk bele ezekbe csak felületesen.

1 és 2 perccel éjfél után. Azt hiszem talán nem kell bemutatni mondjuk a címadó írást ami a Titkos ablak titkos kert, hiszen Johnny Depp főszereplésével ebből is készült film változat, mondjuk nem is rossz, amelyben egy írót plágiummal vádolnak. Szintén ugyanezen „sorsot tudhat magáénak a Langolierek című papírra vetett rémálma is, melyben egy repülő komplett legénysége és utasai (pontosabban egy részük) eltűnik. A gépen maradó emberek pedig szembesülnek azzal, hogy mi is történik a már megélt múlt fizikai valóságával.

Lapozzunk át a Napkutya sztorikra.

A Napkutya egy SUN 660 típusú Polaroid gép hibás működésének tűnik amely gyakorlatilag minden egyes fénykép készítésekor egy nem evilági sátáni teremtmény mind-mind közelebb kerül ahhoz, hogy átlépjen a „mi” azaz a 15 éves Kevin világába…

És a másik. Ez még mindig csirkebőrkabát /libabőr/ felvételére késztet, ez pedig a Könyvtári nyomozó. Talán aki olvasta annak elég annyi, hogy Ardelia Lortz…Stephen King könyvei közül az összes JÓ. Persze ez magánvélemény. Viszont ott vannak a könyvei alapján vászonra vagy televízióra vitt alkotások.

Nyilván azzal mindenki tisztában van, hogy mondjuk egy Tommyknockers (Rémkoppantók, „“Late last night and the night before, tommyknockers, tommyknockers knocking on my door. I wanna go out, don't know if I can 'cuz I'm so afraid of the tommyknocker man.” ” Tegnapelőtt éjjel, tegnap rémkoppantók az ajtómon bekopogtak. Kimennék, de mégsem merek, oly félelmetesek a rémkoppantó emberek.“ Akit ezen sorok olvasására nem ráz ki a hideg az robot.) ami ha emlékeim nem csalnak egy több mint ezer oldalas könyv, nem igazán adaptálható egy televíziós minisorozatba sem, anélkül, hogy néhány akár fájó kompromisszumot ne kelljen kötni.

Vagy ha már itt tartunk akkor ott Az AZ” (IT”) amelyben pár kisgyerek (pontosan heten a „Vesztesek klubja”) harcol a Derryben 27 évente feltűnő és emberek (főleg gyerekek) eltűnéséért felelős ősi, gonosz entitással ami leginkább a Pennywise nevű bohócként mutatkozik de gyakorlatilag bárkinek a legnagyobb félelmét meg tudja testesíteni. Erre nagyon jó példa mondjuk az amikor a hipochonder kisfiú Eddie számára egy foszladozó, nyálkás, húsdarabokat potyogtató leprás képében jelenik meg. Első körben a „Vesztesek klubja” visszazavarja a lényt a 27 éves álmába, majd miután ez az idő letelt kényszeredetten visszatérve a kisvárosba még egyszer utoljára megütköznek, immáron felnőttként és veszteségek árán a gonosz jószággal. Ennek a 2 részes könyvnek elkészült először egy televíziós minisorozattá (2 részből álló) avanzsált  változata, amelyben a szerintem überelhetetlen Tim Curry alakítja a gonosz lény bohóc alakjában. Majd 2017-ben a filmvászonra is feltolták egy hála az égnek szintén 2 részes mozifilm formájában, amiben Pennywise már Bill Skarsgard színészi tehetségének köszönhetően fosat bokán éjjel egykor.

És ha már itt tartunk és ajnároztam a filmeket és a könyveket is akkor szót kell ejteni a gonoszról, a patásról, a büdös seggű lekvárlevesről is.

Van ugyanis egy egész komoly volumenű könyvsorozat, a Setét Torony. Ez egy 8 kötetből álló csoda amit nem éri meg csak egyszer átolvasni, amelybe bele tudod élni magadat és még akkor is kevésnek érzed. Gyakorlatilag ehhez még hozzá tartozik a Peter Straub által megírt Fekete Ház is, amelyben ugyanúgy megtalálható a Torony ami összetartja a világokat, a Bibor Királlyal egyetemben. Na ezt a páratlan nagy ívű művet egy idióta Hollywoodi szerencsétlen filmre vitte. A 8 kibaszott kötetet egy nevetséges, még önmagában is kusza semmitmondó szart kihozva a dologból.  Idéznék egy versikét ami Gileádi Roland,  a Harcos szájából hangzik el mind könyvekben mind pedig a filmben ahol Idris Elba alakítja a felejthetetlen karaktert és amikor megláttam az első trailert ezzel a szöveggel, még a zacskómon is libabőröztem. „Nem a kezemmel célzok. Aki a kezével céloz elfelejtette atyja arcát. A szememmel célzok. Nem a kezem küldi a golyót, hanem az elmém. Nem a fegyveremmel ölök; aki a fegyverével öl, elfelejtette atyja arcát. A szívemmel ölök.

(I do not aim with my hand; he who aims with his hand has forgotten the face of his father.
I aim with my eye.I do not shoot with my hand; he who shoots with his hand has forgotten the face of his father.
I shoot with my mind.
I do not kill with my gun; he who kills with his gun has forgotten the face of his father.
I kill with my heart.”)

Aztán jött az amire csak azt tudom mondani, teljes összeomlás. Mert amit lehetett kihagytak a filmből. Van Gileádi Roland a harcos, van Jake a kisfiú aki kell a Fekete ruhásnak, hogy a segítségével le tudja rombolni a Tornyot és ennyi. Ennyi baszki.

Se kibaszott Szőrmókus, Se Susannah, sem Eddie Dean, sem a Puszta földek, Sem a Callai Farkasok sem az anyám kínja.

 

Folyt köv…

Szólj hozzá

segítség wtf crazy mitörtént omg today fail stephenking mybooks jogsiteriel